Pizza: Istorija i osvajanje svetskog tržišta

  Pizza: Istorija i osvajanje svetskog tržišta

  fast food

  Poreklo pice

   

  Da li znate gde je nastala pizza?

  Ne morate biti prepametni da biste pogodili tačan odgovor. Italija.

  Ipak, da li mislite da je istorija pice stvarno tako jednostavna? Istoriju uvek pišu pobednici, zar ne? Na kraju krajeva šta ako Italijani zaista uzimaju kredibilitet za jelo nastalo u Češkoj ili ukusnu tursku poslasticu?

  Sigurno ste ostali zatečeni, ali istorija je pokazala surove činjenice.

  Iako koncept dodavanja slatkih sastojaka na vrhu pljosnatog testa može biti star koliko i sam kvasac, reč ,,pica” svoj najraniji pisani izvor pronalazi u 997. godini. A taj izvor je mesto pod nazivom Gaeta.

   

  Gaeta

   

  Gaeta je mesto kružnog oblika, kao i pica.

   

  Naša nadaleko omiljena pizza potiče odatle, sa prostora koji se SADA zove Italija, ali u vreme kada je ovo jelo nastalo, Gaeta je (kao i okolina Napulja, koji je inače igrao važnu ulogu u globalnoj popularizaciji kuhinje vekovima kasnije) bila običan lučki grad pod kontrolom tadašnje grčko vizantijske imperije, koja je prvobitno i osnovala to utvrđenje i naselje.

  Pa bi na osnovu ove činjenice neki mogli da tvrde da je pica izvorno grčko jelo!

  (Ovo pojedinci i dan danas tvrde)

   

  dostava hrane

   

    Poluostrvo Gaeta

   

  Ali tek 1522. Godine pica kakvu danas poznajemo dobija ključni sastojak.

  Tokom godina unazad, pljosnato testo sa maslinovim uljem, sirom, lekovitim biljkama i možda ponekim dodatkom slatkovodnih inćuna bila je osnovni obrok običnih fizičkih radnika iz Napulja.

  Sastojci su bili široko dostupni i jeftini, a krajnji proizvod postao je dostupan uličnim prodavcima. Ali ,,pizza” zaista nije bila onakav obrok koji svi danas dobro poznajemo i obožavamo, sve do 1522. godine.

   

  Razlog?

   

  Te godine su istraživači doneli paradajz iz Perua u Italiju. Da istina! Sva italijanska hrana (bolognese sos, mozzarella i bosiljak salata!)  do tada je bila bez paradajza?! Da upravo tako.

  Zbog toga je 1800 godina, ključna godina prekretnice ukusa i razvoja pice.

  Iako je italijanski debi paradajza 1522. godine, to je samo početak umetničkog razvoja pice.

  Zapravo, trebalo je da prođe puno vremena do kraja 1700-ih godina da paradajz dobije svoje mesto pod toskanskim suncem. Knjige kažu a i istoričari napominju da prvobitno Italijani nisu odmah brali I gaajili ,,ljubavnu jabuku” – jer je vladala neosnovana tvrdnja da je to otrovno!

   

  Tokom 1800-tih došlo je do nastanka dva klasika. Jedna je ,,Marinara”, bila je tako nazvana zato što su je tradicionalno pravile ribarske žene svojim muževima. Vraćajući se iz zaliva u Napulju, pomorci su se sreli sa domaćim pljosnatim testom, slajsom paradajza, belog luka, ekstra deviškim maslinovim uljem i origanom.

   

  pica dostava beograd

     Margharita

   

  1889: Konačno dobija kraljevski pečat ,,odobrenja”

  Druga pica koja je postala klasik, i koja je doživela svetsku slavu je margherita. Knjige kažu da je 1889. godine, Napulj posetio kralj Umberto i kraljica…Marguerite. U tu čast je Raffaele Esposito, pekar u lokalnoj “Pizzeria di Pietro”, napravio picu od paradajz sosa, mocarele i svežeg bosiljka. Koja je do tada, bila poznata kao pica ala mozzarella.

  Prema legendi, kraljici se veoma dopao ovaj obrok i njegova simbolika – jelo kome je ona kumovala, imalo je na sebi zelenu, belu i crvenu italijansku zastavu.

   

  1905: Početak svetske dominacije

   

  Zbog italijanske imigracije tokom 20. veka u Ameriku desila se sledeća presudna faza u istoriji pice.

  Genaro Lombardi iz Njujorka dobio je dozvolu za prodaju pice 1905. godine . Lombardi je danas sertifikovan kao prva dokumentovana picerija u Sjedinjenim Američkim Državama. Zatvorena je 1984. godine, a deset godina kasnije ponovo je otvorena od strane Una Genara, unuka prvobitnog vlasnika.

   

  Tokom prošlog veka, pica je doživela ogroman procvat i postala globalna, u velikom delu sveta zbog američkog uticaja na globalne kulinarske trendove i ukuse.

   

  Nakon predugačkog puta kojim je prešla da bi došla do oblika i verzija kakve poznajemo, mi danas živimo u svetu zamrznutih pica, čipsa sa ukusom pice, specijalnih nutritivnih gelova i keksa sa ukusom pice.

  Ali ne treba zaboraviti jednu važnu činjenicu, pica je globalna isto koliko je i lokalna, a regionalni ukusi i sastojci se znatno razlikuju (a da ne pominjemo neusaglašenosti kod debljine kora) .

   

  Ako ste od ove priče ogladneli, onda poručite jednu od svojih omiljenih pica iz naše ponude na 011 / 2121 – 000

  Call Now ButtonPozovi